
Huollossa tapahtuu kaikenlaista; ja ainahan voi oppia
Huollossa tapahtuu kaikenlaista. ToMotor on pienkoneiden yleiskorjaamo, joten monenlaisia laitteita on pajalla huollettu ja korjattu. Korjausten tarvitsijoilla on tarve saada laitteensa toimimaan. Aina ei korjaaminen ole mielekästä, mutta toisinaan on syitä, jotka ovat järkeä painavampia. Niinpä myös erikoisuuksia on ToMotorin polulle sattunut.
Tälle sivulle kootaan erityistapauksia, joita ToMotorilla on kohdattu. Pääosin huolto- ja korjaustyö on varsin tavanomaista työtä, mutta toisinaan tulee tilanteita, joissa on jotain opittavaa tai raportoitavaa. Moni näistä tapauksista on esillä ToMotorin sivuilla muutenkin, mutta niitä on koottu yhdelle sivulle. Tervetuloa ”Huollossa tapahtuu” -kuvakertomusten pariin.
Pidämme huolen siitä, että näitä tapauksia ei voi tunnistaa
Vaikka laitteen identiteettiä ei tämän sivun kuvista pysty selvittämään, pidämme kaikissa tapauksissa huolen siitä, että ToMotorilla on asiakkaan suostumus laittaa oman laitteensa tarina nähtäville. Kiitos kaikille!
Huollossa tapahtuu: polttoaine- ja voiteluongelmia
Polttomoottorikäyttöiset pienkoneet käyttävät polttoaineenaan yleensä bensiiniä, toisinaan dieseliä. Moottorin voiteluaineena on poikkeuksetta moottoriöljy joko sellaisenaan tai kaksitahtisissa bensiiniin sekoitettuna.
Polttoaineen pitää olla puhdasta jo tankatessa eikä sinne saisi päästä vettä säilytyksenkään aikana.
Sellaistakin huollossa tapahtuu, että polttoainetankista löytyy jotain muuta kuin moottorin haluamaa bensiiniä. Diesel ja bensiini eivät käy samaan koneeseen eikä varsinkaan valopetrooli, jota sitäkin on tankista löytynyt. Vahinkoja sattuu!
ToMotorin omia ja varastettuja ajatuksia poltto- ja voiteluaineista tässä blogissa.
Harvoin käytössä olevien koneiden polttoainetankkiin kertyy vettä etenkin, jos säilytystilan lämpötila vaihtelee.

Kaunis, melkeinpä taidevaikutelman antama kuva, jossa voi nähdä vaikka minkälaista symboliikkaa.
Tältä näyttää erään käyntiin suostumattoman ruohonleikkurin polttoaine kaadettuna laveaan astiaan. Saarekkeet ovat vettä, joka pintajännityksen takia kuroutuu pisaraksi. Varsin nopeasti kaikki vesi on kertynyt yhdeksi isoksi vesipisaraksi (tosin kaksiulotteiseksi).
Voi olla, että vesi on joutunut tankkiin jo tankattaessa tai sitten sitä on vain vuosien myötä kondensoitunut lämpötilan ja kosteuden vaihdellessa.
Hyvälaatuisen polttoaineen lisäksi polttomoottori haluaa hyvälaatuista ilmaa, josta vähintäänkin isoimmat roskat on poistettu.
Tämä skootterin ilmanpuhdistin olisi voitu huoltaa jo aiemmin edes isoimmista roskista. Laitteessa oli näkyvissä muutenkin varsin pitkäaikainen seisonta. Niinpä suurin osa liasta lienee kertynyt seisonnan aikana ja hyvä on, että skootteri tuotiin perushuoltoon ennen liikenteeseen ottamista.


Vesi ja bensiini ei ole hyvä yhdistelmä.
Vielä vaarallisempaa koneen terveyden kannalta on veden ja öljyn yhdistelmä voiteluaineena.
Tässä tapauksessa vesi ja öljy ovat jo sekoittuneet vaahtomaiseksi emulsioksi. Tällainen aine ei juuri voitele ja vieläpä ruostuttaa teräsosia. Vaikka emulsion teoria ei arjen korjaustoimintaan suoranaisesti kuulu, niin tästä voi lukea lisää veden ja öljyn sekoittumisesta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Emulsio
Jäi epäselväksi, mikä on aiheuttanut näin vahvan vesipitoisuuden. Moottori on ilmajäähdytteinen, joten jäähdytysnesteen ja öljyn sekoittumisesta ei ollut kysymys. Säilytyksessä ei moottoriin voi kondensoitua tällaisia määriä vettä. On mahdollista sekin, että vesi on ollut mukana jo öljyä koneeseen laitettaessa. Moottorin käydessä aineet sekoittuivat.
Kun öljy pariin kertaan vaihdettiin, alkoi näkymä kirkastua. Onneksi lumilingon moottoriin menee vain puolisen litraa öljyä, joten huuhtelu ei ole kovin kallista eikä jäteöljyäkään paljon kerry.
Huollossa tapahtuu: Peräkärryjen erikoisuuksia
Ikävä kyllä, tämä otsikko ei ole ihan totta. Tässä esitellään varsin pahoja peräkärryvikoja, joiden soisi olla harvinaisuuksia, mutta eivät valitettavasti ole. Onneksi vastuunsa tuntevat omistajat puuttuivat asioihin havaittuaan ongelmat. Sen näistä tapauksista voi oppia, että peräkärryt tarvitsevat huoltonsa ja tarkastuksensa niin yksinkertaisia laitteita kuin ne ovatkin. Huollossa tapahtuu vähemmän kerrottavaa, jos huollot tehdään säännöllisesti.
Tässä ToMotor-blogissa ”Huollossa tapahtuu” -juttuja laajempaa tarinaa peräkärryjen huollosta.
Peräkärryjen pyöränlaakeriviat voivat olla hengenvaarallisia
Kärryn kyydissä voi olla satoja kiloja kuormaa ja vauhtia satasen verran. Hajoava peräkärry on erittäin vaarallinen kaikille lähelle sattuville.
Tällainen pyörä on todella vaarallinen ja on kunnostettava välittömästi. Usein myös rengas kuluu epänormaalilla tavalla, kun se joutuu kulkemaan vinossa asennossa.
Ehjä pyörä joutuu kantamaan viallisen pyörän kuorman ja kuluu nopeasti. Kaikkien pyörien laakerit ovat tällaisissa tapauksissa todennäköisesti huonokuntoisia ja siksi kaikki ylimääräinen kuormitus nopeuttaa romahdusta.

Pyörän sisältä pitäisi löytyä voideltu ja ehjä laakeri. Vikatapauksissa löytyy vain jäänteet laakerista. Pahimmassa tapauksessa myös akseli on vaurioitunut, jos laakeri on pyörinyt ns. sisäkoolin varassa eikä kuulien avulla.
Kuvan laakeri ei toisaalta vaadi huoltoa mutta sitä ei toisaalta myöskään voi huoltaa. Niinpä alkuperäisillä rasvoilla ja matkan varrella laakeriin ajautuneella saastalla mennään! Toivottavasti ei ihan loppuun asti kuitenkaan. Tarkastetaan pyörän kunto vuosittain edes heiluttelemalla. Parasta olisi saada pyörä irti maasta ja pyörittää sitä korva tarkkana.
Huollossa tapahtuu: Hengenvaarallisia moottoripyörävikoja
Moottoripyörä on yksiraiteisena ajoneuvona luonnostaan epävakaa eikä pysy itsekseen edes pystyssä. Niinpä se on vaarallinen peli, vaikka ToMotorilla itsekin ollaan moottoripyöräilijöitä. Samalla, kun rakastamme lajia, kehotamme pysymään siitä erossa. Jos kuitenkin lajia on ihan pakko harrastaa, niin tervetuloa huoltoon.
Tässä blogissa lisää tarinaa moottoripyöräilystä huollon ja turvallisuuden kannalta.
Jarruvikoja
Jarrunesteet on vaihdettava parin vuoden välein. Tämä koskee myös moottoripyöriä. Samalla, kun jarrunesteet vaihdetaan ja jarrupalat tarkastetaan, tutkitaan myös jarruletkujen kunto. Oheinen video näyttää, miten tuhoutunut jarruletku käyttäytyy jo alhaisella jarrupaineella.
Jarruletkut pitää tarkistaa säännöllisesti vaikkapa jarrunesteen vaihdon yhteydessä.
Tällainen pullisteleva jarruletku on hengenvaarallinen! Se voi revetä jo seuraavassa jarrutuksessa ja vaikkei repeäisikään, se estää kunnollisen jarrupaineen syntymisen.
Tämä on pahin jarruongelma, johon ”Huollossa tapahtuu” -sarjassa on törmätty.
Jarruletku voi myös tukkeutua.

Ei ihan selkeä kuva. Tästä pitäisi tunnistaa tyhjä jarruletku halkileikattuna. Jokin on täysin tukkinut letkun eikä jarruneste enää pysty tavoittamaan jarruja. Luultavasti möhnä on jarruletkun sisäkudosta, jota vääränlainen jarruneste on tuhonnut. Ei ole tietoa, mitä nestettä on mahdettu käyttää. Sisäkudos antaa letkulle sen lujuuden, joka estää letkua pullistumasta ja halkeamasta.
Ehdottomasti vaarallinen!
Koko jarrujärjestelmä on huuhdottava ja tarkastettava. On parempi, että huollossa tapahtuu (hyviä asioita) kuin että liikenteessä tapahtuu (huonoja asioita).
Tältä näyttää pitkään huolenpitoa vaille jäänyt ja suolaisilla keleillä ajettu moottoripyörän takajarru.
Jarrupala ei ole enää pitkään aikaan liukunut liukutapissaan ja niinpä jarrumäntä on painanut palan vinoksi. Jarruteho ei ole kummoinen ja tuntuma – joka muutenkin takajarrussa on heikko – häviää lopullisesti.
Suolaiset tiet voivat tällaisessa tapauksessa vaihtua suolaisiin hintoihin, mutta onneksi takajarruosat eivät pienissä pyörissä ole kalliita ja ToMotor palvelee edullisesti.

Huollossa tapahtuu: autojakin joudutaan korjaamaan
ToMotor ei ole autokorjaamo. Joskus vain tulee tilanteita, joissa auton omistajalla on hätä kädessä ja auto pitäisi saada nopeasti korjatuksi. Pahimpina aikoina merkkiliikkeissä voi olla viikkojen jono. ToMotor ei havittele autokorjaamojen markkinoille, mutta tietyissä tilanteissa apua ei haluta kieltääkään.

Tässä autossa oli vaihteisto alkanut pitää ääntä. Oli kiire saada auto kuntoon.
Vaihteistossa on magneettiproppu, jonka tarkoitus on kerätä se melko vähäinen, hienojakoinen teräsaines, joka rattaista saattaa irrota etenkin auton ollessa uusi. Rattaat eivät ole vielä täysin hioutuneet pareiksi.
Kauan sitten ajoneuvoilla oli sisäänajojakso juuri tämän takia. Nyt työstötarkkuudet ovat sellaiset. ettei sisäänajoa enää tarvita.
Kaikki ei tehtaalla ollut mennyt kohdalleen, kuten propun keräämästä möhnästä näkyy. Siinä on selvästi nähtävissä suorastaan terässiivuja. Vasemman alakulman rattaasta voi aavistella, mistä ovat lähtöisin.