Huipputeknologia pienkoneissa

Kuluttajamarkkinat ovat valtavat ja houkuttelevat sijoittajia. Markkinaosuuksien valtaamiseksi ja uusien markkinasegmenttien luomiseksi jopa valmiiksi melkeinpä täydellisiin laitteisiin tuodaan uusia piirteitä.

Huipputeknologian avulla voidaan saada kuluttajat kiinnostumaan laitteittensa uusimisesta. Hi-tech löytää nopeasti tiensä kuluttajan kotiin tai jopa taskuun. Kuluttajamarkkinoiden tuomat rahat kiihdyttävät entisestään teknologian kehittämistä. Sotilasteknologialla on tietty suoja-aika, jona aikana sitä ei saa soveltaa kuluttajatason laitteisiin. Suoja-ajan (vaikkapa 10–15 vuotta) mentyä umpeen saa teknologiaa soveltaa laajoille markkinoille. Teknologian kehittäjät tietävät tämän ja ovat valmiita tinkimään voitoistaan kehittääkseen tekniikkaa, jonka aikanaan saa viedä kuluttajamarkkinoille.

On kuitenkin paljon perinteisiä pienkoneiden tehtäviä, joiden suorittamiseen ei tarvita huipputekniikkaa. Sitä pyritään kuitenkin soveltamaan näihinkin tehtäviin lähinnä markkinointisyistä.

Pienkoneilla on yksinkertainen tehtävä

Useimmat kodin laitteet ja pienkoneet tekevät jokseenkin yksinkertaista tehtävää, joka on onnistuttu täyttämään ilman elektroniikkaa, tietotekniikkaa, päivityksiä tai verkkoyhteyksiä. Toki modernin teknologian tuonti laitteeseen voi tuoda tehtävän suorittamiseen kehittyneempiä piirteitä. Tästä voidaan ottaa esimerkkinä induktioliesi. Se kuumentaa ruuan yhtä lämpimäksi kuin perinteinen sähkövastuksiin perustuva järeä Strömberg tai Slev, mutta tuottaa paljon vähemmän hukkalämpöä, on uskomattoman paljon nopeampi ja antaa monipuoliset säätömahdollisuudet. (https://www.forbes.com/home-improvement/kitchen/induction- vs-electric-cooktop/). Toki on niinkin, että aivan perinteisen hellan käyttöliittymä ei edellytä pohdiskelua tai sen suunnittelijan aivoituksien ymmärtämistä. Aivan kaikki ei siten ole parempaa kuin aiemmin.

Joskus huipputeknologian tuonti kuluttajatuotteisiin saa kummallisia piirteitä. Jääkaapin tehtävä on pitää sisällään olevat tavarat viileinä eikä sen liittäminen osaksi maailmanlaajuista tietoverkkoa oleellisesti muuta sitä paremmaksi. Valvontamahdollisuudet tietysti lisääntyvät mutta myös koko kotia koskevat turvallisuusriskit (https://www.f-secure.com/fi/press/p/asiantuntijat-varoittavat-esineiden- internet-pitaa-turvata-nyt). Ei kuulosta hyvältä, että jääkaapin kautta tehtäisiin murtoja kaikkiin kodin verkossa oleviin laitteisiin. Tietoturva kehittyy jatkuvasti, mutta niin kehittyvät murtomenetelmätkin.

Parranajo ei koske kaikkia kuluttajia, mutta puolta väestöä kumminkin. Ehkäpä juuri tämä parrakas ihmiskunnan puolikas on alttiimpi teknologisille vaaroille. Partakoneessa on oltava jonkinlainen terä, joka leikkaa partakarvan. On erikoista, miten hi-tech yritetään saada osaksi näin perustavanlaatuista ja sinänsä yksinkertaista toimintaa. Eipä silti, onhan partahöylän yksinkertainen teräkin metallurgian monituhatvuotisen kehityksen tuote. Sekään ei ole ilmestynyt maailmaan itsestään.

Hampaiden harjaaminen koskee vielä suurempaa kuluttajamäärää kuin parranajo. Niinpä teknologian avulla yritetään myydä yhä eksoottisempia sähkähammasharjoja, joissa on yhtä mutkikkaampia harjausliikkeitä ja ajastimia sekä vieläpä muisti ja mahdollisesti nettiliittymä. Varmasti tulos on parempi kuin perinteisellä harjalla, mutta suurimmat hyödyt saavutetaan jo teknologian soveltamisen alkuvaiheessa eikä yhtä mutkikkaammalla tekniikalla saavuteta enää lopputuloksen kannalta merkittävää parannusta. Kyse on markkinoinnista ja erottumisesta. Kilpajuoksu on loputon!

Kun avaruusteknologia lähti kehittymään, sille oli hankala löytää sovellutuksia kuluttajamarkkinoilta, vaikka imagosyistä sille oli tarvetta. Avaruuden valloitukseen kehitetty teknologia löysi toki tiensä kuluttajien koteihin ja etenkin kouraan ja taskuun. Kännykän GPS on häkellyttävästi saatu toimimaan hinnoilla, jotka kuluttajat suostuvat maksamaan. GPS-satelliitit ovat kymmenien tuhansien kilometrien korkeudella eikä ole kauan, kun niiden informaation vastaanottamiseen tarvittiin suuret antennit ja melkoinen elektroniikkavarustus. Kun bisnesmahdollisuudet kasvavat tarpeeksi houkutteleviksi, löytyy maailmasta kyllä rahaa, jonka avulla tekniikan miniatyrisointi ja hinnan puristaminen riittävän alas on mahdollista. Suorituskyvystä on jonkin verran jouduttu tinkimään, mutta tieliikennetarkkuuteen asti on hyvin päästy eikä eteenpäin kovin suurta painetta taida olla.

Kotiympäristöön on tullut kokonaan uusia sovellutuksia, joita ei olisi voinut olla olemassa ilman edistynyttä teknologiaa. Tietokoneet, tietoverkot, valvontakamerat ovat esimerkkejä siitä, miten teknologia on tullut osaksi arkea ja eräässä mielessä laajentaneet pienkoneen käsitettä.

Kun tullaan asunnon sisätiloista ulos, muuttuu kotiaskareisiin tarvittavan pienkoneen tehtävän luonne ja myös siihen käytettävän teknologian soveltamistapa. Hammasplakin poistamiseen tai partakarvan katkaisemiseen ei tarvita paljoakaan raakaa voimaa. Toisin on puutarhassa tai metsässä. Työstettävät pinta-alat ovat paljon suuremmat kuin partakarvoilta silitettävät kasvot. Suuren pinta-alan siistiminen leikkaamalla vaatii paljon tehoa ja halkojen sahaaminen, puiden karsiminen ja oksien silppuaminen raakaa voimaa. Pelkkä voima ei tietysti riitä, vaan tarvitaan myös hyvin suunniteltu kone ja siihen hyväkuntoinen terä. Moottorisaha ja ruohonleikkuri ovat hyvin perinteisellä periaatteella toimivia laitteita eikä niiden perustehtävä ole kovin hienostunut. Poikki vaan!

Raakaa leikkaamiseen ja työstämiseen tarvittavaa voimaa on pienkoneisiin aina tälle vuosikymmenelle asti saatu parhaiten polttomoottorista ja nyttemmin myös moderneista akuista. Polttomoottorilla toimivien pienkoneiden moottorit ovat yleisesti ottaen erittäin alkeellisia verrattuna kodin sisällä käytettävään tekniikkaan. Moottoreiden sivuventtiilitekniikasta luovuttiin autotekniikassa jo 50–100 vuotta sitten, mutta sillä on edelleen sijansa ruohonleikkureissa ja muissa pihapiirin pienkoneiden moottoreissa. Nyt ollaan toki moottorin osalta siirtymässä uudenaikaiseen sähkö- ja akkuteknologiaan, mutta itse leikkuu- tai katkaisutapahtuma ei ole muuttunut miksikään. Vain terää liikuttava voimanlähde muuttuu. Työn varsinaisesti suorittava terä on aivan samanlainen kuin aiemmin ja sen huoltaminen ja ylläpito ei ole muuksi muuttunut.

Uusi ja vanha teknologia yhdistyvät pienkoneissa

Niinpä vaikkapa uusinta tekniikkaa edustavassa moottorisahassa tai ruohonleikkurissa tulee kohtaamaan hi-tech ja lo-tech eli modernin akku- ja säätötekniikan moottori ja jokseenkin alkeellinen terä. Samantapainen teknologinen ristiriita on auton tuulilasin ja muutaman senttimetrin erottamana: märällä eli ulkopuolella on primitiivinen kuminkappale pyyhkimässä tuulilasia ja lasin kuivalla sisäpuolella on avaruusteknologiaa käyttävä GPS-navigaattori. Silti tuulilasin pitäminen kuivana hyvän näkyvyyden vuoksi olisi paljon tärkeämpää kuin paikkatieto! Hienostunut informaatio kiinnostaa meitä enemmän kuin hengissä pysymisen kannalta paljon tärkeämpi toiminto.

On hämmästyttävää, miten alhaisin kustannuksin mitä hyvänsä kuluttajatuotteita kyetään tuottamaan. On ymmärrettävää, että kuluttaja ihmettelee koneen huoltamisen tai korjaamisen kustannuksia verrattuna uusien hintoihin.

Uskomattoman halvalla aivan perinteinen polttomoottori pystytään tuottamaan etenkin, jos laatu- ja tehovaatimuksista voidaan tinkiä. Moottoreita kyetään kyllä tuottamaan alhaisin kustannuksin käsityönä halvalla työvoimalla, mutta laatu ei ole käsityöllä tehtynä tasainen ja kätketyt hylky- ja huoltokustannukset ovat todellisuudessa paljon kuviteltua korkeammat. Kaikkein halvin työvoima joutuu monissa maissa toimimaan huonoissa oloissa, huonoin työehdoin, kulunein konein eikä motivaatiokaan ole aina kohdallaan.

Niinpä halvimmatkin moottorit pyritään tuottamaan mieluummin automaation avulla. Tuotantoteknologia on uusinta uutta, vaikka lopputuotteen teknologinen ikä voi olla jo kymmenien vuosien takaista. Tuotantoteknologian ja robottien kannalta on aivan sama, mikä on tuotteen teknologinen ikä tai ekologisuus.

Pienkoneet tarvitsevat huoltoa edelleen

Kodin pienkoneiden perustekniikka ei ole kokenut mullistuksia kymmeniin vuosiin. Teknologiapaine on kohdistunut pikemminkin tuotantotapoihin kuin itse tuotteeseen. Ruohonleikkurin terät ovat samanlaiset kuin jo ammoin, moottorisahan teräketju ei sekään ole muuttunut miksikään. Materiaalit ovat mahdollisesti kehittyneet, mutta toiminta on sama kuin ennenkin. Ruohonleikkureihin on kuitenkin tullut avaruusajan teknologiaa. Itsekseen nurmikolla seikkaileva robottileikkuri tarvitsee huiman määrän sellaista anturiteknologiaa, jota ei ollut saatavilla 15–20 vuotta sitten. Silti se pyörittää samantapaista teräkoneistoa, jota sen isoisät jo pyörittivät. (https://www.einhell.cl/en-cl/robot-lawn-mower/robot-mower-service.html).

Pienkoneet kokevat teknologisia mullistuksia, vaikka tehtävä työ säilyykin.

Uusi teknologia vanhoihin töihin sovellettuna voi kokea paljonkin hankaluuksia teknologian ollessa vielä uutta. Kokemus ja jatkuva tuotekehitys tuovat parannuksia.

Alkuvaiheen ongelmat saattavat vuosiksi mustata uuden teknologian maineen.

Koska kaikki pienkoneiden tekniikka tekee perustehtävänsä ikiaikaisella tavalla, terillä ja voimalla, ei huollontarve ole poistunut. Moderneimpienkin koneiden terät on huollettava ja suodattimet puhdistettava. Huoltotarve on saattanut muuttaa muotoaan, mutta on edelleen olemassa.

Pidetään huolta koneistamme!